Castratie hengst
Slechts een klein percentage van de hengsten wordt ingezet voor de fok. Omdat een hengst op stal voor uitdagingen kan zorgen, vooral wanneer er ook merries aanwezig zijn, worden veel hengsten gecastreerd. De castratie maakt ze onvruchtbaar en voorkomt hormonaal gedrag. Dit gebeurt meestal als ze 1 á 2 jaar oud zijn. Een gecastreerde hengst noemen we een ruin.
Voor de castratie
Voordat we een hengst castreren is het belangrijk dat het paard gezond is. Dat betekent dat:
- Het paard niet geïnfecteerd is door wormen
- Geen koorts
- Geen andere ziekteverschijnselen
- De beide testikels zijn volledig ingedaald.
Daarnaast moet het dier ook de correcte basisvaccinatie tegen tetanus hebben gekregen. Tetanus is een ernstige ziekte die wordt veroorzaakt door een bacterie. De bacterie dringt het lichaam binnen via een wond (zoals bijvoorbeeld een castratiewond). De bacterie maakt een gifstof aan welke zorgt dat alle spieren verkrampen. Het is een ernstige aandoening waarbij behandeling lang niet altijd zorgt voor herstel. Omdat we willen voorkomen dat uw dier geïnfecteerd raakt, is het belangrijk dat hij weerstand heeft opgebouwd d.m.v. de vaccinatie.
De castratie
Er bestaan verschillende methodes om een hengst te castreren. Er kan onderscheid gemaakt worden tussen staand- en liggend castreren en castratie in de kliniek. Om te bepalen welke castratie methode wordt gebruikt, overlegt de paardenarts samen met u als eigenaar.
Castratie methoden
Bij een staande castratie wordt het paard versuft door middel van een sedatie. Om te zorgen dat hij zo min mogelijk voelt van de operatie, krijgt hij ook plaatselijke verdoving. Het paard is tijdens deze methode van opereren gewoon in de benen. De castratie kan op deze manier worden uitgevoerd mits het temperament van het paard dit toelaat.
Bij een liggende castratie wordt het paard onder narcose gebracht. Als hij slaapt, wordt de hengst op zijn zij of rug gedraaid zodat de paardenarts toegang heeft tot de testikels.
In sommige gevallen is een doorverwijzing nodig naar een kliniek. In een steriele operatiekamer wordt dan een liggende operatie uitgevoerd. Dat kan voorkomen in de volgende gevallen:
- Eén of beide testikels zijn niet goed ingedaald (klophengst)
- De hengst is ouder dan drie jaar.
Bij de operatie van een klophengst wordt de buikholte geopend, waar de niet ingedaalde testikels zich bevinden. Om het risico op buikvliesontsteking zo klein mogelijk te maken, moet de operatie steriel worden uitgevoerd. Dat is op stal niet mogelijk.
Een oudere hengst wordt gecastreerd via een opening in de lies. Het geslachtapparaat is volledig ontwikkeld waardoor de bovenstaande twee opties niet worden geadviseerd. Door de opening in de lies ontstaat er minder zwelling en is de kans op complicaties kleiner. Ook hier is een steriele omgeving van groot belang.
Na de castratie
Na de operatie is het belangrijk dat het paard voldoende beweging krijgt. Hiermee voorkomt u zwelling van het scrotum. Mede daarom is het voorjaar een goed moment om te castreren zodat het paard na de operatie de wei in kan. Ook zijn er in die periode nog weinig insecten zodat de wond beter kan genezen.
Wanneer belt u de dierenarts
Na de operatie is het belangrijk om dagelijks de operatiewond te controleren. Ziet u een forse zwelling rondom de operatiewond of heeft uw paard koorts? Neem dan contact met ons op.