Laboratorium

Als een lichamelijk onderzoek onvoldoende duidelijkheid biedt, kan het zijn dat wij u adviseren om een bloedonderzoek te overwegen. 

Wij hebben een geavanceerd laboratorium in onze praktijk. Hier kunnen wij vier typen onderzoek uitvoeren:

  • Mestonderzoek
  • Bloedonderzoek
  • Urineonderzoek
  • Bacteriologisch onderzoek
DAP Dokkum - Dierenartsen Dokkum - Laboratorium - Paard - Herkauwers - Bloed Onderzoek-1
DAP Dokkum - Dierenartsen Dokkum - Laboratorium - Paard - Herkauwers - Bloed Onderzoek-2

Bloedonderzoek

Wij kunnen op de praktijk verschillende bloedonderzoeken doen naar bijvoorbeeld lever, nier en spierwaardes, ontstekingsbeeld, bloedbeeld, hormonen, en opname van afweerstoffen uit biest. Dit zijn snelle testen waarvan we vaak dezelfde dag nog uitslag hebben.

In sommige gevallen, wanneer specifieke bloedwaarden vereist zijn die we niet in onze eigen praktijk kunnen testen, kan het voorkomen dat we een bloedmonster naar een gespecialiseerd laboratorium sturen.

Urineonderzoek

Blaasproblemen komen niet zo vaak voor bij paarden, maar we kunnen het wel aantonen in ons laboratorium. Als het u lukt om urine op te vangen, kunt u dit het beste zo snel mogelijk naar de praktijk brengen in een schoon en afgesloten potje. Wanneer u het niet direct kunt brengen, bewaar het dan in de koelkast.

DAP Dokkum - Dierenartsen Dokkum - Laboratorium - Paard - Herkauwers - Bloed Onderzoek-1- Urine onderzoek
DAP Dokkum - Dierenartsen Dokkum - Laboratorium - Paard - Herkauwers - Bacteriologisch Onderzoek-1

Bacteriologisch onderzoek

In ons laboratorium kunnen wij slijmmonsters uit de baarmoeder, of melk van een uierontsteking onderzoeken op bacteriegroei. Hierbij wordt het monster op een groeimedium uitgestreken en in een broedstoof gezet.

De meeste bacteriën groeien binnen 24 uur, maar sommigen doen er langer over. Als er een bacterie gekweekt is, kunnen we bepalen welk type het is. Daarna zetten we een gevoeligheidsbepaling in. Dit is een test waarbij we de bacterie blootstellen aan verschillende antibiotica, om te zien welke werkzaam zijn.

laboratorium