Ernstig kreupel

Kreupelheden komen vaak voor bij paarden. Wanneer de kreupelheid na een korte periode rust niet verbetert, is het altijd goed om een paardenarts om advies te vragen. Maar wat moet u doen als uw paard plotseling zeer ernstig kreupel is aan één of meerdere benen? U vindt het paard bijvoorbeeld in de wei, of op stal, en hij wil zich niet verplaatsen.

Dan is het raadzaam om ons direct in te schakelen.

Op deze pagina bespreken we de meest voorkomende, acute, ernstige kreupelheden die onze paardenartsen tegenkomen.

Dierenartsen Dokkum dag 1-365-spoed-ernstig kreupel

Hoefzweren

Hoefzweren kunnen beginnen als een milde kreupelheid en langzaamaan erger worden. Maar soms staat het paard van de een op de andere dag ‘op 3 benen’.

De hoef voelt vaak warm aan. Ook is de hartslag duidelijk voelbaar in de bloedvaten die naar de hoeven lopen. Bij het knijpen in de hoef met een speciale tang, is er vaak een duidelijke pijn reactie.

Op die plek wordt een stukje hoef weggesneden zodat de pus weg kan vloeien. Dit geeft meestal direct verlichting. Soms zit de zweer nog te diep, en heeft het een aantal dagen nodig om te rijpen. Onze paardenartsen leggen vaak een nat verband aan, of adviseren u de hoef in een emmertje met soda te weken. Na een aantal dagen zal de zweer vanzelf doorbreken. Als dit niet gebeurt kan er opnieuw een afspraak ingepland worden om de hoefzweer te openen.

Dierenartsen Dokkum dag 1-365-spoed-ernstig kreupel

Einschuss

Opvallend bij einschuss is een forse zwelling van één been. Dit been voelt warm aan en is pijnlijk voor het paard. Bij het opnemen van de lichaamstemperatuur zal het paard koorts hebben (boven 38,5°C).

De oorzaak is een bacteriële infectie die zorgt voor een onderhuidse ontsteking. Bij die ontsteking zijn soms ook de lymfebanen en bloedvaten betrokken. De bacteriën krijgen de kans om de huid binnen te dringen door beschadigingen aan de huid, zoals wondjes, mok, zonnebrand, etc. Het is dus ook belangrijk het onderliggend probleem aan te pakken, waardoor de einschuss heeft kunnen ontstaan.

Paarden met deze aandoening hebben meerdere dagen behandeling nodig met antibiotica, pijnstilling en ontstekingsremmers.

Dierenartsen Dokkum dag 1-468-ernstig kreupel

Hoefbevangenheid

Paarden en pony’s die hoefbevangen zijn ‘lopen op eieren’. Als ze stil staan verplaatsen ze hun gewicht naar de achterbenen, wat een heel herkenbaar beeld is voor deze aandoening.

Hoefbevangenheid is een ontsteking in de hoef lamellen. Dit is de verbinding tussen het bot en de hoef. Het is een zeer pijnlijke aandoening, waarbij altijd gekeken moet worden naar de onderliggende oorzaak. Voorbeelden zijn:

  • Te veel suikers gegeten
  • Overgewicht
  • PPID (Cushing)
  • Insuline resistentie
  • Overbelasting
  • Aan de nageboorte staan na een bevalling
  • Ernstige diarree

Botbreuk

Hoefbevangen paarden moeten absolute rust krijgen, op een zachte bodem, met pijnstilling en ontstekingsremmers. Er zijn nog veel meer maatregelen die genomen kunnen worden om het herstel vlotter en beter te laten verlopen, maar dat is afhankelijk van de oorzaak en de ernst van de hoefbevangenheid. Daarom wordt er vaak aanvullend onderzoek gedaan, zoals bloedonderzoek en röntgenfoto’s.

Botbreuk

Een botbreuk is een zeer ernstige aandoening. Afhankelijk van de locatie en type van de breuk zijn er tegenwoordig wel behandelmogelijkheden. Dit varieert van simpele boxrust met pijnstilling, tot operaties waarbij platen en schroeven de breuk stabiliseren. Een enkele keer komt het voor dat de breuk zo ernstig is, dat we het paard moeten laten inslapen.

Botbreuk

Onze paardenartsen kunnen bij u op locatie röntgenfoto’s maken, waarbij de röntgenfoto’s direct zichtbaar zijn. Wanneer doorverwijzing nodig is voor een operatie, kunnen we deze röntgenfoto’s delen met specialisten zodat we uw paard zo goed mogelijk kunnen helpen.