Ontlasting onderzoek

Het is een stinkend zaakje, maar de kans is groot dat uw huisdier een keer te maken krijgt met diarree. Het kan vrij onschuldig zijn, maar soms is het toch een belangrijk symptoom van een onderliggend (darm)probleem. In dat geval vragen wij u om wat ontlasting van uw dier te brengen voor onderzoek. Wij vragen u om de ontlasting in een goed afgesloten potje of bakje te doen.

Dierenartsen Dokkum dag 2-149-header dienst
DAP deel 3-93-Dierenartsen Dokkum-Ontlasting-ontlastingonderzoek

Parasieten in de ontlasting

Darmproblemen kunnen door heel veel verschillende oorzaken ontstaan. Eén daarvan is de aanwezigheid van parasieten, zoals wormen. Een veelvoorkomende parasiet die wisselende diarree kan veroorzaken bij vooral jonge dieren is Giardia.

Darmaandoeningen

Als er geen parasieten in de ontlasting gevonden worden, zoeken wij graag verder naar de oorzaak van de diarree bij uw huisdier. Oorzaken waar we dan aan moeten denken zijn:

  • Een afwijkende vertering
  • Een behoefte aan andere voeding (overgevoeligheid voor bepaalde voedingsstoffen)
  • Een afwijking in de darmen. Hierbij zullen wij mogelijk voorstellen om een echo-onderzoek te doen van de darmen.
DAP Dokkum - Dokkum Dierenartsen - Laboratorium - Gezelschapsdieren - Herkauwers - Paarden - Tot en met lab-294-ontlasting

Het onderzoeken van de ontlasting

Wij beschikken over een eigen laboratorium. Hier kunnen we veel onderzoeken zelf uitvoeren.Hierdoor kunnen we veel ontlasting onderzoeken zelf en vlot uitvoeren. Met speciale apparatuur onderzoeken we of er afwijkingen te vinden zijn. De uitslag bellen we vaak dezelfde dag al aan u door.

In sommige gevallen is het beter om de ontlasting op te sturen. Dit doen wij uiteraard na overleg met u.

Bloedonderzoek