Nageboorte

De nageboorte is een ander woord voor de placenta of waterblaas van een paard. De functie van de placenta is het veulen voorzien van voedingsstoffen en zuurstof tijdens de dracht en de geboorte. Na de geboorte scheurt de navelstreng los. Het heeft dan ook geen functie meer.

DAP Dokkum - Dokkum Dierenartsen - Paard - Dokkum-52 - nageboorte

Als de nageboorte blijft zitten

Normaalgesproken perst de merrie de nageboorte binnen 2 uur na het veulenen zelf uit. Als dit niet gebeurt, noemen we dit ‘aan de nageboorte staan’. Dit kan een levensbedreigende situatie veroorzaken voor de merrie.

Een baarmoederontsteking geeft gifstoffen (toxinen) af aan het bloed waardoor de merrie erg ziek kan worden en soms zelfs hoefbevangen.

Bij warmbloed merries mag de nageboorte niet langer dan 4 tot 6 uur na de geboorte in de baarmoeder achterblijven. Bij koudbloedmerries houden wij 6 tot 8 uur aan.

Wat u zelf kunt doen

  • Als uw merrie overdag aan de nageboorte staat: bel op tijd! Dan kunnen we de visite inplannen op de route van de paardenartsen
  • Zorg ervoor dat de merrie niet op de nageboorte kan staan door een knoop te leggen in het gedeelte wat uit de vulva hangt.
  • Trek nooit zelf aan de nageboorte! Dit is erg pijnlijk voor de merrie, en de baarmoeder hoorn kan hierdoor instulpen.
  • Een goed drinkend veulen stimuleert baarmoeder contracties bij de merrie. Vaak staan merries aan de nageboorte omdat het veulen de uier nog niet heeft gevonden. Is het veulen al 2 uur oud, en heeft het nog niet zelfstandig gedronken? Help het veulen dan met de uier vinden, of melk de merrie uit en geef dit in een flesje of bakje aan het veulen.
  • Als de nageboorte er af is, kunt u deze laten controleren door de paardenarts. Het is erg belangrijk dat er niet een klein stukje achterblijft in de baarmoeder.
  • Als uw merrie aan de nageboorte heeft gestaan is het belangrijk de komende dagen de temperatuur te meten. Wanneer deze boven de 38,5C komt moet u contact opnemen met de praktijk.
  • Weidegang of beweging in de eerste dagen na de geboorte zorgt ervoor dat de baarmoeder sneller opschoont.
  • Als uw merrie elk jaar aan de nageboorte staat kan bijvoeren met extra vitamine E soms helpen. Hier moet u minimaal 3 maanden voor de uitgerekende datum mee beginnen.

De behandeling

Wanneer de paardenarts langskomt zal deze het volgende doen:

  • Uw paard krijgt een injectie met een hormoon wat de baarmoeder extra laat samentrekken. In sommige gevallen is dit voldoende om de merrie te helpen de nageboorte er zelf uit te laten persen.
  • De nageboorte wordt uit de baarmoeder gespoeld met behulp van een speciaal slangetje die aan uw tuinslang gekoppeld kan worden. Hierbij worden de bloedvaten van de placenta gevuld met water waardoor het loslaat van de baarmoederwand.
  • Als bovenstaande behandelingen niet slagen, zal de paardenarts de nageboorte “pellen”. De nageboorte wordt met de hand centimeter voor centimeter losgemaakt van de wand van de baarmoeder.

Red Bag Delivery

Een ander probleem met de placenta, is het juist te vroeg loslaten. Bij een normale geboorte is een blauw/wit doorzichtig vlies zichtbaar om de voetjes van het veulen (pootjesblaas). Bij een red bag delivery, is het vlies dik en rood (waterblaas/placenta) met een lichter gekleurde ster. Dit rode vlies zou nog vast moeten zitten aan de baarmoeder om het veulen tijdens de geboorte via de navelstreng te voorzien van zuurstof. Wanneer deze al los ligt van de baarmoeder krijgt het veulen te weinig zuurstof. Het is dan noodzakelijk om het veulen zo snel mogelijk te verlossen.

Red bag deliveries komen vaker voor bij merries die tijdens de dracht een placentitis hadden, een ontsteking van de placenta.