Verlossing
De geboorte van een veulen gaat bijna altijd goed. Het is echter belangrijk om te weten wanneer er ingegrepen moet worden. Want als het niet goed gaat, is er weinig tijd.
Goed lopende verlossing
- Start van de geboorte - duurt enkele uren
- Persen - duurt 20 tot 30 minuten
- Nageboorte - binnen 4 tot 6 uur (darmbloed), 6 tot 8 uur (Fries)
- Veulen staat - binnen 1 uur na de geboorte
- Veulen drinkt - binnen 2 uur na de geboorte
- Darmpek - binnen 6 uur na de geboorte
- Urine - binnen 10 uur na de geboorte
Wanneer dierenarts bellen
- Persen duurt langer dan 30 minuten
- Redbag delivery
- Nageboorte is er na 4 tot 6 uur nog niet af
- Het veulen heeft 2 uur na de geboorte nog niet gedronken
In geval van twijfel adviseren wij u om te bellen. De paraveterinair of dierenarts die u telefonisch spreekt kan de situatie goed inschatten en goed advies geven.
Start van de geboorte
Wanneer de geboorte op gang komt, wordt de merrie onrustig. De baarmoeder begint samen te trekken en het veulen draait zich zodat de voorvoertjes en neusje in het geboortekanaal komen.
Persen
Bij een normale geboorte zou u 2 voorvoetjes en een neusje moeten zien, binnen enkele minuten nadat de waterblaas geknapt is en de merrie krachtig begint te persen. Meestal duurt deze fase niet langer dan 20 minuten.
Ligging
Wanneer een geboorte niet vlot, komt het vaak door een verkeerde ligging van het veulen. Soms ligt het veulen in stuitligging, en kom het met de achterbenen eerst ter wereld. Maar soms is er een beentje of het hoofd teruggeslagen. De paardenarts moet dan proberen het veulen zo te draaien dat het eruit kan.
Keizersnede
Een enkele keer ligt het veulen zo gedraaid dat de enige optie een keizersnede is. U wordt dan doorgestuurd naar een kliniek waar dit in een operatiekamer gebeurt. Paarden zijn erg gevoelig voor buikvliesontsteking, waardoor dit niet op stal uitgevoerd kan worden zoals bij koeien en schapen.