Urineonderzoek
Bestaat het vermoeden bij onze dierenartsen dat uw dier last heeft van de nieren, urinewegen of een stofwisselingsziekte? Dan vragen wij u urine van uw huisdier op te vangen.
Hoe u urine op kunt vangen
Er zijn twee manieren om urine te verkrijgen van uw dier:
- Urine opvangen direct tijdens of na het plassen
- Urine via punctie
Urine opvangen direct tijdens of na het plassen
Het is belangrijk dat u voor het opvangen van urine een schoongemaakt bakje of potje gebruikt wat afgesloten kan worden met een deksel.
Moet u urine opvangen bij uw hond? Dan kan een lange soeplepel uitkomst bieden, vooral als uw hond laag bij de grond plast. Vaak werkt het ook goed om een breed bakje te pakken en die in de urinestraal te houden.
Urine opvangen bij uw kat gaat via de kattenbak. Maak de kattenbak goed schoon en vervang de kattenbakvulling door plastic reepjes of haal bij ons Katkor plastic kattenbakkorrels. Wanneer uw kat heeft geplast, kunt u met een schone pipet de urine uit de kattenbak opzuigen of de urine in een schoon bakje schenken.
Het is belangrijk om de urine zo vers mogelijk bij ons te brengen. Als urine langer staat ontstaan er microscopische kristallen die de uitslag kunnen beïnvloeden.
Urine opvangen via een punctie
Soms is het nodig dat de dierenarts de urine rechtstreeks uit de blaas haalt. Bijvoorbeeld om het op kweek te zetten zodat er kan worden gekeken naar de aanwezigheid van bacteriën. Met behulp van ons echoapparaat zoeken wij de blaas op. We kijken dan eerst of er afwijkingen zijn aan de blaas en de blaasinhoud. Vervolgens wordt de blaas aangeprikt met een heel dun naaldje om de urine uit de blaas te halen. Gelukkig is dit niet pijnlijk voor uw dier.
Het onderzoeken van de urine
Wij beschikken over een eigen laboratorium. Hier kunnen we veel urineonderzoeken zelf en vlot uitvoeren. Met speciale apparatuur onderzoeken we of er afwijkingen in de urine te vinden zijn. De uitslag bellen we vaak dezelfde dag al aan u door.