Sterilisatie

Wij voeren voor meerdere diersoorten sterilisaties uit. Voordat de operatie begint bereiden we de operatie voor door de narcose nauwkeurig uit te rekenen en maken we een passend plan voor uw dier.

Tijdens de operatie geven we continu zuurstof aan uw dier, kunnen we bijspringen met beademingsapparatuur indien nodig, hebben we de optie om gasnarcose erbij te geven en monitoren we de ademhaling en zuurstofgehaltes gedurende de hele ingreep.

DAP deel 3-89-sterilisatie

Sterilisatie van de hond

Sterilisatie bij de hond betreft een chirurgische ingreep waarbij de eierstokken worden verwijderd waardoor zij zich niet meer voort kan planten.

De sterilisatie wordt uitgevoerd middels een buiksnede. Gedurende de hele operatie monitoren we de ademhaling en zuurstofgehaltes van uw hond met onze monitoringsapparatuur. Indien nodig kunnen we de narcose snel bijstellen.

Wanneer steriliseren

Teefjes hebben een loopsheidscyclus. Ons advies is om de hond minstens één keer loops te laten worden voor sterilisatie. Het is aan te raden om niet te vroeg te steriliseren; onderzoek toont aan dat teefjes die voor hun eerste loopsheid gesteriliseerd zijn, op latere leeftijd een grotere kans op incontinentie hebben. Wacht echter niet te lang. De kans dat zij op latere leeftijd gevaarlijke medische aandoeningen ontwikkelt wordt groter naarmate uw dier vaker loops geweest is.

Laparoscopische sterilisatie bij honden

U hoort wellicht over de voordelen van laparoscopische sterilisatie, vooral bij grotere honden. Hoewel we deze techniek momenteel niet aanbieden, staan we er wel achter. Heeft u hierover vragen? Voel u vrij om ons te bellen. Uw betrokkenheid bij uw dier waarderen we en we helpen u graag verder.

DAP deel 3-559-sterilisatie

Sterilisatie van de kat

Er zijn heel veel katten in Nederland. Om het aantal zwerfkatten niet verder op te laten lopen, adviseren wij om uw poes te laten steriliseren. Dit is een chirurgische ingreep waarbij de eierstokken van de poes worden verwijderd om voortplanting te voorkomen. De ingreep vindt plaats via een buiksnede, waarbij de ademhaling en zuurstofgehaltes van de kat continu gemonitord worden. Indien nodig kunnen we de narcose snel bijstellen.

In een normale cyclus. Wordt een poes iedere drie weken krols. In die krolsheid kunnen zij gedekt worden. Nadat de kittens er zijn, is zij direct weer vruchtbaar. Zo snel meerdere nestjes krijgen is niet goed voor haar gezondheid. Sterilisatie kan vanaf 6 maanden leeftijd. Is uw kat krols op het moment van de operatie? Ook dan kunnen we haar gewoon opereren.

Sterilisatie van de cavia en het konijn

Ook voor vrouwelijke konijnen (voedsters) en cavia’s (zeugen) is sterilisatie mogelijk. Naast het voorkomen van nageslacht, wordt ook het risico op bijvoorbeeld baarmoedertumoren kleiner. De operatie gebeurt via een buiksnede, met constante monitoring van ademhaling en zuurstofgehaltes.

Voordelen sterilisatie

  • Voorkomen van ongewenste nestjes.
  • Vermindering van gezondheidsrisico’s zoals baarmoederontstekingen en melkkliertumoren.
  • Vermindering van gedragsproblemen gerelateerd aan hormonen.

Nadelen sterilisatie

  • Mogelijk gewichtstoename.
  • Potentiële vachtveranderingen bij honden.
  • Bij te vroeg steriliseren van teefjes kan er een grotere kans op incontinentie zijn op latere leeftijd.
Ikoon-aesculaap-Dierenartsen-Dokkum

Risico

Elke chirurgische ingreep brengt bepaalde risico’s met zich mee, maar door onze zorgvuldige voorbereiding en constante monitoring streven we ernaar om deze tot een minimum te beperken.