Overige operaties

Wij voeren diverse operaties uit bij herkauwers. Naast ingrepen aan de klauw en operaties rondom lebmaag problemen, zijn er ook andere indicaties die wij regelmatig tegenkomen. Wij hebben deze voor u op een rijtje gezet.

DAP Dokkum - Dokkum Dierenartsen - Herkauwers - maagoperatie koe-4-overige-operaties
Dierenartsen Dokkum dag 2-326-overige-operaties

Navelbreuk

Een navelbreuk bij kalveren komt met enige regelmaat voor. Dit is meestal zichtbaar door een ‘zakje’ onder de buik op de plek van de navel. Het zakje ontstaat door een opening in de buikwand. Het buikvlies puilt hierdoor door de opening in het zakje.

In enkele gevallen kunnen ook de darmen door de opening zakken. Deze kunnen hierdoor bekneld raken, wat tot acute sterfte van het kalf kan leiden.

Tijdens de operatie wordt het kalf onder algehele narcose gebracht. Het uitpuilende weefsel wordt teruggebracht in de buikholte en de breuk in de buikwand wordt door middel van hechtingen gesloten.

Bij voorkeur voeren we deze operatie uit bij jonge kalveren. Hoe groter het kalf is, hoe meer druk er ontstaat op de opening in de buikwand.

Dierenartsen Dokkum dag 2-326-overige-operaties

Castraties

Bij mannelijke dieren voeren we ook castraties uit. De voorkeur is om de operatie uit te voeren bij kalveren, maar ook bij volwassen stieren is dit mogelijk. Daarnaast voeren onze dierenartsen deze operatie ook uit bij kleine herkauwers, zoals geiten.

Dierenartsen Dokkum dag 2-302-overige operaties
Dierenartsen Dokkum dag 2-170-overige operaties

Oogtrauma

Oogbeschadiging kan op verschillende manieren ontstaan. Denk bijvoorbeeld aan:

  • Trauma
  • Chronische oogontsteking (bijvoorbeeld door Houw)

Oogtrauma zorgt voor ernstige pijn en irritatie. In sommige gevallen is het oog verwijderen dan de beste optie. Dit noemen we een enucleatio. Na het verwijderen van het oog knappen koeien over het algemeen heel erg op. Een koe kan vervolgens goed verder leven met één oog.

Dierenartsen Dokkum dag 2-170-overige operaties