Lebmaagoperaties
De koe heeft meerdere (voor)magen. De lebmaag is de vierde maag. Deze maag kan van zijn plek raken. Dit noemen we een lebmaagverplaatsing of een lebmaagdislocatie. Doordat zich gas ophoopt in de lebmaag, vult deze zich als een ballon. Daardoor verplaatst deze zich van zijn normale positie onder in de buik, naar boven. De verplaatsing is vaak naar de linkerkant van de buik (tussen de pens en de buikwand). Maar ook een verplaatsing naar rechts komt voor.
Een lebmaagverplaatsing komt regelmatig voor bij (hoogproductieve) koeien in de eerste weken na het afkalven. Het is van belang om de lebmaag weer in de juiste positie te krijgen. Hiervoor zijn diverse behandelmethoden mogelijk. Bij alle methoden fixeert de dierenarts de lebmaag aan de buikwand, waardoor deze weer de normale plaats in de buik aanneemt.
Lebmaagverplaatsing naar links
Bij een lebmaagverplaatsing naar links (LDL) wordt de operatie door middel van laparoscopie uitgevoerd. Bij deze methode worden 2 kleine sneetjes gemaakt. Door de sneetjes, die 2 tot 3 cm zijn, worden buisjes aangebracht. Het ene buisje werkt als kijkkanaal, waardoor een kleine camera naar binnen wordt gebracht. Het andere buisje is het werkkanaal.
Heel enkel komt het voor dat een LDL via een grote snede geopereerd wordt. De incisie is vergelijkbaar met een keizersnede alleen dan gemaakt aan de rechterkant in de flank. Dit wordt alleen gedaan als een operatie met de laparoscoop niet geschikt is, bijvoorbeeld door te weinig gas in de lebmaag.
Lebmaagdraaiing naar rechts
Een lebmaagdraaiing naar rechts (LDR) wordt geopereerd door middel van een flanksnede aan de rechterzijde van de koe. Naast het verplaatsen van de lebmaag, kan deze bij een LDR in sommige gevallen ook om de eigen as draaien. Dit noemen we een torsie. De koe is dan acuut ernstig ziek en alleen tijdig operatief ingrijpen kan de koe redden.
TAP
Een zeldzaam voorkomende draaiing van de darmen die voor kan komen, is een draaiing van de blindedarm (Torso Ansa Proximalis, ook wel TAP). Dit leidt tot een ernstig zieke koe. In dit geval wordt er, net als bij een LDR, geopereerd vanuit een flanksnede.