Vaccineren schaap en geit
Voorkomen van ziekte is beter dan genezen. Gelukkig kan tegen veel ernstige ziektes bij kleine herkauwers gevaccineerd worden. We hebben hier een overzicht van gemaakt op deze pagina.
Treft u in uw koppel plots dode dieren aan? Neem dan zo snel mogelijk contact met ons op.
Overzicht aandoeningen
‘T bloed wordt veroorzaakt door Clostridium bacteriën in het maagdarmkanaal. Vaak zijn de dieren al dood voordat de klinische verschijnselen, zoals bloederige diarree, kunnen optreden. Hoewel de aandoening bij schapen van alle leeftijden wordt gezien, zijn het vaakst jonge, snelgroeiende lammeren aangedaan. Behandeling komt meestal te laat. Er zijn echter verschillende vaccins beschikbaar om de lammeren te beschermen. Er kan gekozen worden de moederdieren te vaccineren, zodat de lammeren via de biest van de moeder afweerstoffen binnenkrijgen.
- Volwassen dieren vaccineren 8-6 weken voor aflammeren & 4-2 weken voor aflammeren
- Vaccinopties: Heptavac P of Covexin
Ook kunnen de lammeren zelf gevaccineerd worden. Dan is het vaccinatieschema als volgt:
- Lammeren vaccineren op 2-3 weken leeftijd & op 6-7 weken leeftijd.
- Vaccinopties: Heptavac P of Covexin
Om te beslissen welke strategie het beste geschikt is voor de situatie op uw bedrijf kunt u het beste contact met ons opnemen om dit te bespreken.
Zomerlongontsteking zorgt voor ernstig zieke dieren. Vaak worden meerdere dieren tegelijk ziek, hebben koorts, vieze neuzen en een pompende ademhaling. Sterfte kan snel optreden.
In tegenstelling tot Het Bloed, wordt de weerstand van moederdier naar lam tegen zomer-longontsteking slecht doorgegeven. De lammeren zullen dus gevaccineerd moeten worden om ze goed te beschermen. Het beste moment (leeftijd van de lammeren) om te vaccineren is per bedrijf verschillend. Afhankelijk van wanneer de klachten het eerst opspelen, kunnen wij u helpen een passende strategie te vinden.
- Lammeren vaccineren: 2-3 weken leeftijd & 6-7 weken leeftijd
- Vaccinoptie: Heptavac P of Ovipast
Rotkreupel is een besmettelijke, bacteriële aandoening. De aandoening begint met een ontsteking van de tussenklauwhuid, waarna ook het klauwhoorn wordt aangetast. Sommige dieren dragen de rotkreupelbacterie bij zich, zonder verschijnselen te tonen. In koppels worden vaak meerdere dieren kreupel. De aangedane klauwtjes zijn veelal warm en pijnlijk en schapen en geiten grazen soms op de voorknieën.
Schapen en geiten kunnen vanaf 3 maanden leeftijd gevaccineerd worden.
- De basisvaccinatie bestaat uit twee vaccinaties, met 6 weken tussentijd. Daarna wordt de vaccinatie elke 4 maanden herhaald.
Het interval van de herhalingsvaccinaties kan aangepast worden afhankelijk van de ernst van de verschijnselen in uw koppel. Wij denken graag met u mee voor een passende strategie.
In bepaalde koppels blijft mastitis een terugkerend fenomeen. De verschijnselen wisselen tussen ooien die te weinig melk geven, ernstig zieke dieren met koorts en een pijnlijke uierhelft of zelfs een blauwuier, waardoor één helft van de uier gaat afsterven. Om de mastitisproblematiek door de staphylococcus aureus bacterie te verminderen, kunnen drachtige dieren voor het lammeren gevaccineerd worden.
- De dieren worden op 5 weken voor lammeren en op 2 weken voor lammeren gevaccineerd. Deze dubbele vaccinatie wordt vóór elke lactatie herhaald.
- Vaccinoptie: VIMCO